DELTA SPEED SOLUTIONS DELTA SPEED SOLUTIONS DELTA SPEED SOLUTIONS DELTA SPEED SOLUTIONS

Autenticitatea RAR: Ce este, cand avem nevoie de ea si ce acte ne trebuie

 • Ce inseamna autenticitatea RAR a unui autovehicul?
 • Exista autovehicule ce nu trebuie sa efectueze autentificarea RAR?
 • Acte necesare autenticitate RAR
 • Care sunt pasii pe care trebuie sa-i urmam pentru obtinerea acestui certificat RAR?
 • Cat costa certificatul de autenticitate RAR?

Certificatul de autenticitate este eliberat de Registrul Auto Roman sub egida Ministerului Transporturilor si este absolut necesar in cazul masinilor aduse din strainatate si care urmeaza a fi inmatriculate in Romania, dar el poate fi eliberat si la cerere. Pentru ca este un act ce ridica multe semne de intrebare, ti-am pregatit un material complet despre el. Iata, asadar, tot ce trebuie sa stii pentru a obtine acest certificat.

Ce inseamna autenticitatea RAR a unui autovehicul?


Ce inseamna autenticitatea RAR a unui autovehicul?

Autenticitatea sau identificarea unui autovehicul se refera la actiunea prin care Registrul Auto Roman evalueaza starea elementelor de identificare a autovehiculului si stabileste caracteristicile sale constructive.

In cazul in care se mentin principalele elemente de identificare si caracteristicile constructive ale autovehiculului in aceeasi configuratie ca in momentul omologarii autovehiculului, RAR elibereaza certificatul de autenticitate.

Certificatul de autenticitate RAR este obligatoriu?

Da, certificatul de autenticitate este obligatoriu, dar doar daca se doreste inmatricularea in Romania a unui autovehicul cumparat din strainatate, indiferent daca este nou sau second hand.

Ce autovehicule trebuie sa fie supuse autentificarii RAR?

Pana in noiembrie 2016, certificatul de autenticitate se numara printre actele obligatorii pentru inmatriculare, indiferent daca autovehiculul era achizitionat din tara sau din strainatate. In prezent, dupa intrarea in vigoare a OUG nr. 41/2016, certificatul de autenticitate RAR mai este necesar doar pentru urmatoarele autovehicule:

 • autovehicule care sunt sau au fost inmatriculate intr-un alt stat decat Romania si care se supun omologarii (eliberarii CIV) in vederea inmatricularii in Romania
 • autovehicule care nu sunt supuse inmatricularii in tara de provenienta si care se supun omologarii (eliberarii CIV) in vederea inmatricularii in Romania


Exista autovehicule ce nu trebuie sa efectueze autentificarea RAR?

Autentificarea RAR nu este necesara pentru autovehiculele cumparate la mana a doua din Romania si care au fost inmatriculate anterior aici si nici in cazul autovehiculelelor noi, cumparate din reprezentante auto din Romania.

Asadar, pentru masinile second-hand, care sunt deja inmatriculate in Romania si pentru care se face transferul de proprietate, nu mai este nevoie de certificatul de autenticitate RAR la dosarul de înmatriculare. De asemenea, sunt exceptate de la efectuarea autentificarii RAR și autovehiculele destinate competitiilor sportive si vehiculele istorice.


Acte necesare autenticitate RAR

Pentru a obtine certificatul de autenticitate RAR este nevoie de urmatoarele acte:

 • cerere activitate R.A.R. – completata de catre solicitant pe propria sa raspundere
 • documentele de inmatriculare din statul in care a fost inmatriculat autovehiculul
 • act de identitate solicitant
 • cartea de identitate a vehiculului din tara de provenienta
 • dovada ITP in termen de valabilitate (de obicei, odata cu identificarea si omologarea se face si ITP-ul, tot la RAR

Ce aspecte sunt verificate?

Sunt verificate urmatoarele aspecte:

Daca elementele de identificare ale autovehiculului: serie sasiu/caroserie, serie motor sunt originale si/sau nu au fost supuse unor modificari neautorizate.

 • Daca documentul care atesta inmatricularea anterioara a vehiculului in tara de provenienta este autentic;
 • Daca vehiculul nu figureaza ca dat in urmarire pe plan international la data efectuarii certificarii autenticitatii.


Care sunt pasii pe care trebuie sa-i urmam pentru obtinerea acestui certificat RAR?

Pentru a obtine certificatul RAR trebuie parcursi urmatorii pasi:

 1. Sa faci o programare la RAR – la numarul unic la nivel national – 021.9672 (luni – joi: 8:00 – 18:00 si vineri: 8:00 – 16:00) sau online – caz in care trebuie sa completezi formularul cu datele despre vehicul si despre solicitant, sa alegi ziua si ora preferata si sa obtii numarul de programare pe care trebuie sa il prezinti in momentul inspectiei.
 2. Sa mergi la RAR cu masina la data programarii cu numarul de programare si actele mentionate mai sus.


Cat costa certificatul de autenticitate RAR?

Pretul pentru eliberarea certificatului de autencitate RAR este de 150 de lei pentru autovehiculele din Romania – la care se va efectua doar identificarea, si 450 de lei pentru autovehiculele din strainatate – la care se va efectua atat identificarea cat si omologarea.

In cat timp se elibereaza acest certificat?

Certificatul de autenticitate RAR se elibereaza pe loc. Documentul  este valabil pentru o singura inmatriculare, dar nu mai mult de 60 de zile calendaristice de la data eliberarii sale.

Daca doresti sa eviti timpul pierdut la toate aceste etape, poti apela la aceste servicii RAR, care includ si intocmirea documentatiei si a dosarului, depunerea actelor la RAR, prezentarea vehiculului la RAR si, desigur, ridicarea si livrarea actelor la sediul clientului (domiciliu sau firma).

DELTA SPEED SOLUTIONS DELTA SPEED SOLUTIONS DELTA SPEED SOLUTIONS DELTA SPEED SOLUTIONS
×

Te sunam noi

Lasa-ne datele tale de contact si un agent Delta Speed Solutions te va contacta rapid.

  Delta Speed Solutions

  Servicii complete
  de inmatriculare
  pentru vehicule


  Din 2004 pe piata din Romania! De peste 15 ani te ajutam
  cu cele mai bune servicii pentru vehicule.

  Noi suntem Partenerii timpului tau!

  2024 © Delta Speed Solutions. All Rights Reserved.
  Proudly Designed by Quart.
  Delta Speed Solutions Inmatriculari Autovehicule Delta Speed Solutions Radieri Autovehicule Delta Speed Solutions Inregistrari Vehicule Lente Delta Speed Solutions Omologari RAR Servicii Delta Speed Solutions Alte Servicii
  ×