Din 2004 pe piata din Romania! De peste 15 ani te ajutam cu cele mai bune servicii pentru vehicule.
Se pare ca in sfarsit se intrezareste luminita de la capatul tunelului pentru zecile de mii de romani care au achitat vestita taxa auto, sub toate denumirile ei: taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule, taxa de poluare pentru autovechicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule si timbrul de mediu pentru autovehicule.
Prin Ordonanta de urgenta nr. 52/2017 adoptata de Guvern si intrata in vigoare la 07 august 2017, se reglementa restituirea pe cale administrativa, printr-o cerere depusa la ANAF, a sumelor achitate pana atunci de catre soferi.
In data de 24 august s-a publicat in Monitorul Oficial si ORDINUL pentru aprobarea modelului de cerere pentru restituirea sumelor platite, de la aceasta data practic romanii putand deja depune cererile de restituire la ANAF.
Initial, proiectul de lege pentru aprobarea ordonantei de urgenta primise un aviz favorabil ”fara amendamente” din partea Comisiilor de Finante si de Mediu ale Senatului, insa de abia marti 26 septembrie legea a fost votata de catre Senat, in calitate de prima camera sesizata.
Proiectul a fost votat cu 86 voturi ”pentru”, nicio abtinere si niciun vot impotriva.
Ce taxe auto se restituie?
”Prin ordonanta de urgenta se prevede restituirea pe cale administrativa, la cerere, a sumelor de bani reprezentand taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule, taxa de poluare pentru autovechicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule si timbrul de mediu pentru autovehicule, actualizate cu dobanda prevazuta în Codul de procedura fiscala, calculate de la momentul achitarii taxei, pana la momentul restituirii efective”, a explicat secretarul de stat din Ministerul Finantelor, Attila Gyorgy.
Care e procedura de recuperare a taxelor?
Potrivit Ordonantei nr. 52/2017, cererile de restituire se depun, sub sanctiunea decaderii, pana la data de 31 august 2018, la cererea de restituire anexandu-se, in original sau in copie, documentul doveditor al platii taxei speciale pentru autoturisme si autovehicule, taxei pe poluare pentru autovehicule, taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule sau timbrului de mediu pentru autovehicule, respectiv chitanta fiscala/ordinul de plata si extrasul de cont, dupa caz, care sa ateste efectuarea platii acesteia, precum si copiile cartii de identitate a vehiculului si a certificatului de inmatriculare.
Lipsesc insa in continuare normele metodologice de aplicare, care trebuie adoptate in prima jumatate a lunii octombrie 2017.
Lasa-ne datele tale de contact si un agent Delta Speed Solutions te va contacta rapid.