Din 2004 pe piata din Romania! De peste 15 ani te ajutam cu cele mai bune servicii pentru vehicule.
Proprietarii de masini nu vor mai trebui sa plateasca taxa de mediu, incepand cu 1 februarie 2017, aceasta fiind una dintre cele 102 taxe nefiscale eliminate prin Legea 1/2017.
Actul normativ care abroga Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr.9/2013, care reglementa plata timbrului de mediu pentru autoturisme, a fost deja publicat in Monitorul Oficial si va intra in vigoare la inceputul lunii februarie. Astfel, taxa de poluare va fi eliminata definitiv, iar cei care isi cumpara un autoturism nu vor mai fi obligati la plata ei. Initiatorii legii estimeaza ca aceasta masura va conduce la „impulsionarea tranzactiilor in domeniu si reducerea timpului necesar pentru achizitionarea unei masini”.
Mii de soferi vor avea astfel sansa de a intra in deplina legalitate si de a circula cu masinile inmatriculate in Romania. Directia de Imatriculari Auto se asteapta la cozi uriase in primele trei luni de la data cand legea va intra in vigoare. Asta pentru ca soferii care si-au inmatriculat masinile in Bulgaria, pe numele unor persoane fizice sau firme bulgare, si circulau cu ajutorul unei procuri notariale, pentru a evita plata taxei de mediu in Romania, nu mai au acum niciun motiv sa nu obtina drepturi depline asupra propriului autoturism.
In aceeasi situatie sunt si cei care au cumparat masini deja inmatriculate in Romania, dar circulau pana acum pe numele fostului proprietar, precum si soferii care si-au inmatriculat provizoriu autoturismele cumparate din Uniunea Europeana si aveau dreptul de a circula cu masina pana la data de expirare a placutelor cu numere rosii.
Eliminarea timbrului de mediu este o veste buna si pentru cei care au obtinut un autoturism in urma unei succesiuni sau a unui partaj, dar si pentru cei care au terminat de platit leasingul la masina si vor sa transcrie dreptul de proprietate.
Iar daca nu aveti foarte mult timp la dispozitie si vreti sa evitati drumurile, cozile interminabile, formalitatile necesare pentru inmatricularea autoturismului propriu, dar si perioada indelungata de asteptare puteti apela oricand la acest serviciu rapid de inmatriculare a masinii. Tot ce trebuie sa faceti este sa pregatiti actele, iar noi ne ocupam de intreaga procedura si va tinem la curent cu mersul lucrurilor.
Cei care au achitat deja taxa auto pe 2017 nu isi vor primi deocamdata banii inapoi, intrucat actul normativ nu prevede o restituire a timbrului de mediu. In luna iunie a anului trecut, Curtea de Justitie a Uniunii Europene a declarat ilegal timbrul de mediu, aflat in incompatibilitate cu articolul 110 al Tratatului privind functionarea Uniunii Europene. Asta inseamna ca proprietarii de masini care au platit deja taxa de timbru au optiunea de a cere in instanta recuperarea banilor.
Pe de alta parte, reprezentantii producatorilor si importatorilor de automobile din Romania si-au exprimat sprijinul pentru introducerea unui nou sistem cumulativ de taxe, drept alternativa pentru eliminarea taxei de mediu. Acest sistem de taxare ar putea include inmatricularea autoturismului, dar si un impozit diferentiat pentru masinile noi si cele second-hand.
Specialistii spun insa ca eliminarea acestei taxe va conduce la cresterea numarului de masini second-hand achizitionate si ca pune in pericol programele „Rabla” si „Casa Verde”. In plus, producatorii autohtoni de masini spun ca anularea timbrului de mediu va conduce la scaderea cu 30% a industriei auto din Romania, dar si la disparitia a peste 15.000 de locuri de munca.
Introdusa initial in 2007, taxa de timbru auto a fost una dintre cele mai controversate taxe impuse in Romania, motiv pentru care forma sa a fost modificata de cateva ori, la fel si denumirea ei, dar forma sa finala a fost introdusa abia in 2013. Taxa de prima inmatriculare, taxa de poluare, taxa ecologica, taxa de mediu sau timbrul de mediu – toate sunt denumirile aceleiasi taxe, care de la 1 februarie va disparea definitiv.
Timbrul de mediu reprezenta suma pe care proprietarii de autoturisme o plateau pentru emisiile provenite de la masina achizitionata, iar justificarea banilor se regasea in masurile pe care statul era nevoit sa le ia pentru a combate efectele poluarii. Calcularea taxei de poluare lua in consideratie mai multe criterii: vechimea autovehiculului, categoria acestuia, capacitatea cilindrica a motorului, normele EURO de poluare, emisiile de dioxid de carbon, dar si tipul de carburant cu care este alimentat autovehiculul.
Guvernul ar putea pregati o noua taxa, pentru a inlocui timbrul de mediu
Pentru a raspunde cererilor formulate de producatorii si importatorii de autoturisme, Daniel Constantin, actualul ministrul al Mediului, a afirmat ca „este o discutie pe care o vom avea la momentul cand se va elabora bugetul. Timbrul de mediu s-a atacat tot timpul in instanta, iar statul trebuie sa plateasca esalonat foarte multi bani pentru cei care au platit acest timbru de mediu. Voi fi preocupat ca pe piata romaneasca sa fie autovehicule cat mai noi si care sa polueze cat mai putin.”
Pana la formularea unei noi taxe care sa inlocuiasca timbrul de mediu, cei care isi vor inmatricula o masina in urmatoarele saptamani scapa de plata unei taxe auto.
Lasa-ne datele tale de contact si un agent Delta Speed Solutions te va contacta rapid.